maanantai 21. marraskuuta 2011

Pohjois-Korean raja

 tälläset vierailija-passit saatiin
 diashow
 meikä ja särmä sotilas
 näkymät pohjois-koreaan
 ja pohjois-korealaisia kiinnostaa
 propaganda village
yksisuuntainen junanrata etelästä pohjoiseen


Täs muutama kuva sieltä DMZ reissulta,  tarina löytyy edellisestä postauksesta.

Korea!

 lonkeroa
Saran kaa Wii:tä
Korean BBQ
the real metro
eläintorilta
Kotipizza
Korealaiset (ja varmaan kaikki Aasialaiset) on hulluna Angry Birdsiin
Street view
Golf
Näitä safkattiin
happy face
Okay eli Koreassa kerettiin siinä vajaan parin viikon aikana näkemään aika paljo, ainaki pääkaupunki tuli tutuksi, vaikka se onki "suht" iso, joku vajaa 20 milj. ihmistä. Tällä hetkellä siis istutaan Pekingin lentokentällä ja kirjottelen tätä, ku meil on täs 5h aikaa, ennen ku lähtee air asian lento Hpng Kongiin ja sit sieltä Emiratesilla vielä illansuussa Bangkokkiin. En nyt enää muista että mitä tossa viikon mittaan on tullu tehtyä minäkin päivänä, mutta yritän parhaani. Viikko sit lauantaina kävin baarissa homdeissä(en tiiä miten kirjotetaan, mutta ainaki lausutaan noin), sit sunnuntaina mentiin koko porukalla syömään Korealaiseen BBQ-mestaan, missä kaikki lihat ja muut tuodaan raakana pöytään ja sit grillaillaan siinä ihan ite pöydän keskellä olevalla grillillä, hyvää oli ja darra lähti. BBQ:n jälkeen mentiin Akun, Piian ja Arin kanssa pelaamaan golffia koralaiseen tyyliin, eli golf-simulaattoriin, missä on ihan aidot mailat ja muut, mutta pallo paiskataan screeniä päin ja sit projektorin näyttämästä kuvasta katotaan et miten pallo lentää, vähä niinku tietokonepeliä, mutta aidompaa. Oltiin jo harjoteltu nintendo wii:llä golffia, mutta eipä siitä apua ollu ku pallot sit lens minne sattuu. Golfin jälkeen mentiin koralaiseen karaokeen, missä mentiin omalla porukalla vaan pieneen koppiin, missä sit ihan omaksi iloksi lauleskeltiin.

Maanantaista en muista mitä tehtiin, luultavasti käytiin metrolla vaan kaupungilla pyörimässä. Metrosta puheenollen on muuten piiiikkusen isompi ku stadin metro, pysäkkejä on varmaan vähintään 200(kattokaa wikipediasta) ja eri värisiä linjojaki joku 10. Löysin jonku masiinan mistä pysty kattoo et millanen matka pysäkiltä A on pysäkille B, niin sellanen suht päästä päähän matka oli reilut 3 tuntia ja välillä oli 57 pysäkkiä. Olin levästi sanottuna hukassa lauantai-iltana, ku astelin sinne ekan kerran pikku maistissa yksikseni, no onneks apua aina löytyy ku kysyy ja löytää jonku joka osaa englantia, nii meni seki reissu ihan mallikkaast sit parin englannin opettajan kanssa.

Tiistaina vuorossa oliki sit apuopen hommat Saran koululla. Alunperin piti mennä liikunnanopettajan apulaiseksi, mutta säät oli kylmentyny niin paljo et ulkoliikuntaa ei enää pidetty, joten avustettiin sit kuviksentunnilla. Meikäläinen sai sit hommaks helppiä kahta poikaa Antonia ja Dylania, joista Anton ei ees puhunu englantia. Ei siitä pingviinin piirtämisestä sit aluks meinannu tulla mitään ku pojat oli vähä villejä ja maalasivat vaan toisiaan ja mun farkkuja. No mut lopulta saatiin sit aika komee taideteos luotua. Keskiviikkona käytiin Lounaalla Akun ja Arin kanssa mestassa missä on yhdisteyy länsimainen ja itämainen safka aika hyvin: Perus elementit oli Jenkkiläinen purkkiliha ja nuudelit, ne oli aka hyvässä tulisessa soosissa ja sit siinä oli kaikki perus aasialaiset lisukkeet lisänä. Sit mentiin lounaan jälkeen Akun kaa Dongdemundiin(en taas muista miten kirjotetaan...), missä oli kojuissa myynnissä melkein mitä vaan ja paljon. Sielä on Kokonaisia kerrostaloja täynnä esim. pelkästään nappeja tai pelkästään vaatteita koirille. Oli siel kans paljon lemmikkieläimiä myynnissä, monta häkkiä päällekkäin, missä oli vaikka ekassa oli koiria, tokassa marsuja, kolmannessa gekkoja, neljännessä papukaijoja, viidennessä kilpikonnia, ja kuudennessa oravia, ja vieressä saavillinen kultakaloja. Tuntien kiertelyn jälkeen suunnattiin metroasemalle, missä oltiin sovittu tapaamamme Ari ja lähettiin siitä sit kaikki yhtämätkaa metrolla minnes muuallekkaan ku KOTIPIZZAAN. Kyllä Koreassa on kotipizza, joku suomessa duunissa ollu korealainen on perustanu sen sinne joku kuukausi sitten. Menu on raflassa koreaksi, ja tietenkin myös suomeksi Ja kaikki raaka-aineet tuodaan Suomesta, Jenkki-purukumitki saatiin kaupanpäälle. Kyllä maistu kotzone hyvältä.

Torstaina paukattiinki sit maailman vaarallisimpaan paikkaan(ainaki reissun oppaan mukaan) Pohjois-Korean rajalle. Välissä pientä näppitietoa: eli Koreat ovat vieläkin sodassa keskenään jo 1950 luvun alusta lähtien, tilanne on vaan rauhottunu tulitauon merkeissä, vaikka aina sillon tällön tapahtuuki jotain selkkauksia jossain, lisää löytyy wikipediasta. Mentiin siis dösällä DMZ:lle, eli Demilitarized Zonelle, mikä on maiden välissä oleva mereltä merelle pitkä ja 4km leveä alue. Ja sielä JSA:lle eli Joint Security Arealle, mikä on YK:n hallitsema alue keskellä DMZ:aa. Sielä sit oli molemmilla valtioilla  omat pytingit mistä tarkkailivat toisiaan ja keskellä pieni talo missä voidaan keskustella valtioiden välisistä kiistoista. käytiin siinä talossa ja sehän on puoliksi Pohjois-Koreaa ja puoliksi Etelä-Koreaa, eli kävin sit P-Koreassa ku kävin siel talon toisessa nurkassa! Sit pyörittiin sielä DMZ:lla ja opas selitti vähä historiaa ja nykyhetkeä ja se siitä. Oli kiinnostava ja menemisen arvonen reissu.

Noni en jaksanu kirjottaa siel kentäl enempää, nii jatkan nyt tääl Bangkokois, eli viimeyönä joskus 1 aikaan saavuttiin tänne ja tänään kierrelitiin kaupungilla... siit enempää kohta, jatkan nyt tosta mihin jäin viimeks, eli: Perjantaina nukuttiin pitkään ja mentiin illalla Itaewonissa olevan Hamilton hotellin kylpylä/sauna osastolle. Saunat oli vähä erilaiset ku suomessa, ku ei ollu kiuastakaan ja istuttiin maanrajassa puupölkyillä, mutta varsinki kuumempi sauna oli kyllä lämpötilaltaan ja kuivuudeltaan samanlainen ku perus suomisauna. Illaks tuli sit Arin ja piian yks tuttavaperhe kylään ja syötiin todella hyvin ja pelattiin lautapelejä, ja tietenki juotiin hyvin myös. Lauantai oli vika päivä Koreassa ja suunnattiin iltapäivän aluksi kalatorille. Se oli aika hieno paikka, myynnissä oli niinku ihan kaikkea merestä saatavaa minkä vaan jotenki voi kuvitella syötäväks. Ostettiin katkarapuja ja pari pientä mustekalaa ja mentiin viereisen raflaan ostosten kanssa, missä ne sit kokkas meille safkat niistä. Katkaravut paistettiin ja mustekalat vedettiin vaa veitsellä paloiks ja tuotiin edelleen liikkuvat lonkerot meille. Ei pahaa ollenkaa, piti vaa pueskella hyvin ku ne jää muuten imukupeilla kurkkuun kii, mikä ei oo vissiin mikää hyvä juttu. Illal haettiin jäätävän kokoset pizzat ja katottii leffaa. Sunnuntai aamuna herättiin sit jo 6 jälkee(ei hyvä ollenkaa, ku oltiin totuttu veteleen koreassa hirsiä sinne 11 asti joka päivä) et kerettiin koneeseen kohti Beijingiä. Sunnutai meniki sit lentäessä seoul-beijing-hong kong-bangkok ja perillä oltiin vasta 12 aikaan yöllä.

Bangkokissa taas uusi ilmasto, hiki vaa puskee päälle kokoajan täälä kosteudessa ja kuumuudessa, päivässä aika hyvä vaihtelu tuli ku sunnuntai-aamuna ku lähettiin Soulista nii oli varmaan aste tai pari vaan lämmintä ja tääl on nyt sit se basic 30... Tosiaan tänään hommattiin liput Koh Taolle, etelässä sijaitsevalle sukeltajien paratiisisaarelle. Sit käytiin pari kertaa safkaamassa, tsekkaamassa khao san road(backpacker hell/heaven) ja parturissa! Hyvä fleda tuli muuten, mutta takatukka lähti, sanoin et leikkaa tästä mut älä tästä, nii se teki sit just päinvastoin... Ollaan tääl hostellilla vissiin ainoot asiakkaat, on viel vähä off-seasonia, tää on vähä tääl kaupungin laidal ja tää on aika uus hostelli nii kukaa ei varmaa tiiä tätä viel, mut tosi hyvä mesta: siisti, suht halpa ja ystävällinen omistaja. tähän tulee nyt vaan kuvia koreasta, mut näpsin täält myöhemmin ja laitan tänne. soronoo taas vähäks aikaa!

perjantai 11. marraskuuta 2011

Seoul

 Namsan vuoren kävelyreittejä
 Beijingin kentältä
 Näkymät Isäntäperheen kämpästä
 Joku Samsungin pääjohtajan himahökkeli
 taustalla Seoul Tower
 Sotamuseon takapihalta
 taloja vuorenrinteeltä katottuna
Namsan
 Chill
 Sotarumpu
 Sotamuseon etupihaNonii tosiaan Beijingin kautta tultiin tänne Etelä-Koreaan, Souliin. Saavuttiin tänne tiistaina illalla vasta 10 aikoihin ja otettiin taksi tänne Akun faijan Arin ja hänen perheensä luokse Itaewoniin. Ekana yönä tuliki sit nukuttuu melkein 12h, ku oli honkkarist jääny epätasasen unirytmin takia vähä univelkaa. Akun äitipuoli Piia tuli 11 aikaan aamulla taekwondo treeneistä ja lähettiin sit Arin duunipaikalle ja siitä porukalla lounaalle Korealaiseen raflaan. Lounaan jälkeen käytiin kiertelemässä torilla ja kyl sielt mukaan jotain tarttuki. Sit lähettiin hakemaan tarhasta Arin ja Piian lasta 4 vuotiasta Saraa. Illalla sit tutustuin vähä paremmin koko perheeseen, eli viel toinen lapsi Nina 17v kuulu perheeseen. Käytiin viel Arin ja Saran kaa pikku kävelylenkillä ja kahvilla ja mentiin nukkumaan. Seuraavana päivänä lähettiin Akun kaa piian mukaan jenkkiläiseen tukkukauppaan Costcoon ja sen jälkeen akun kaa tutustumaan Soulin sotamuseoon, joka oli aika massiivinen mesta. Sen vieressä on jenkkisotilaiden base, koska Korean sotaha jatkuu edelleen 50-luvulta lähtien. Iltapäiväl lähettiin akun kaa kävelylle Itaewoniin ja käytiin kanadalaisen jäbän pitämäs pizzamestas safkaamassa. Loppuilta kuluki bilistä ja wiitä pelatessa ja jutellessa ja tietenki Saran kanssa leikkiessä. Perjantaina hikattiin Akun kaa läheiselle Namsan vuorelle, minkä päällä on myös Seoul Tower. Tuli aika hyviä syksysiä kuvia tolta reissulta. Illalla pelattiin lautapelejä ja juotiin viiniä, hauskaa oli. Nyt lauantai-aamuna kirjotain tätä ja aku makaa darrasena tos vieres.

Tää sää tuo tääl kyl mieleen ihan Suomen syksyn, lämpöö on joku 10-18 astetta päivittäin ja puut on ruskasta johtuen värikkäitä ja kadut täynnä puiden lehtiä. Hyvää vaihtelua tohon Aussien helteeseen ja honkkarin kosteuteen, täält on varmaan taas kiva lähtee thaikkuihin lämmitteleen.

Tääl on viel paljon nähtävää ja ainaki P-korean rajalle ollaan suunniteltu et mentäis ens viikolla joku päivä.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Nǐ hǎo

 Hostellin ikkunasta
 rahaa on...eiku oli
 Hostellihuone kalustettu Ikean puisilla pikku aasialaisille mitotetuilla kerrossängyillä

 Ukottajajn elektroniikkakaupassa
 perus kerrostaloa kowloonista
 Peakin huipulta
Akun kaa vietettiin viel se pari yötä siel Gold coastilla ja otettiin maanantai-aamuna juna Brisbaneen. Sovittiin Leenan ja Reijon kanssa että voidaan tulla heidän luokseen vielä muutamaksi yöksi ja että he tulisivat hakemaan meidät kaupungista 4 aikaan. Kun saavuttiin Brisbaneen heitettiin rinkat ja reput Roma streetin aseman seiffiin ja painuttiin ytimeen. Soitettiin Eerolle ja Juhalle (tutut suomalaiset jätkät Cairnssista ja Home Hillistä) et tulee mestoille ku olivat molemmat samaa aikaa kans Brisbanessa. Soitin myös Saaralle, joka on mun hyvä kaveri Suomesta Veikkolasta, koska tiesin että sekin on Brisbanessa nyt. Saatiinki sit meijän koko suomalainen kommuuni kokoon ja piene sekoilun ja arpomisen päätteeks päädyttiin minnekkäs muuallekkaan ku bisselle! Siin oli kiva vaihtaa kuulumisia kaikkien kaa pitkästä aikaa, mut kello alko tikittään jo neljää ja mun ja Akun oli aika lähtee Leenan, Reijon ja Karitan(tytär) nii ja Cookien(dogi) kanssa Deception Bay:hyn missä Leena ja Reijo asuivat. Sovittiin Saaran ja poikien kaa että nähään vielä seuraavana päivänäkin, koska loppu tällä kertaa aika kesken ja tiistaina ei kellään ollut mitään menoja minnekkään(mikä on hyvin normaalia lomaillessa :p). Käytiin vielä pizzalla ja Karitan kotona ennen Deception Bay:ta.

Seuraavana aamuna nautittiin taas Leenan ja Reijon tarjoamasta loistavasta aamiaisesta ja oltiin valmiit lähtemään junalla takaisin kaupunkiin. Sielä hoidettiin sitten ekana vähä asioita, jonka jälkeen eilisellä kokoonpanolla vietettiin aikaa ja sumplittiin tulevaisuuden suunnitelmia, tietenkään bissellä käymistä unohtamatta. Seuraava päivä meni levätessä ja akkuja ladatessa(+ testattiin takapihan uima-allas) torstain Brisbane-Hong Kong lentoa varten. Vielä ISO KIITOS kaikesta Leenalle ja Reijolle!

Torstai aamuna saatiin vielä kyyti kentälle ja lähettiin lentoon. Cathay Pacificin hyvätasosissa koneissa aika kului kirjaimellisesti kuin siivillä ilmaisia alkoholijuomia juodessa ja leffojen kakkososia (Hangover 2, Transformers 2, Cars 2+ 80waves surfmovie ja random snoukkaleffa)katellessa henkilokohtaiselta koneelta/näytöltä. Perillä sit tunti jonoteltiin, et saatiin leimat passeihin ja sit tavattiin kentällä vielä Akun faija joka oli liikematkalla ja juotiin hänen kanssaan Kahvit ennen suuteen kaupunkiin siirtymistä. wifillä varustetulla dösällä paukittiin sit hostellille(ei se nyt niin helppoa ollu kyllä miltä kuulostaa) ja mentiin samantien nukkumaan. 2. päivä honkkaris aamupäivällä käveltiin varmaan puolimaratonin verran päättömästi pitkin Hong Kong Islandia ja kävin Thaimaan lähetystössa täyttämässä viisumi-hakemuksen. Sen jälkeen siirtomaaherrat Henkka ja Aku tekivät tarkempaa kulttuuritutkimusta ja kävivät syömässä mäkkärissä. No illalla käytiin sitten kuitenki raflassa missä ei montaa englanninkielistä sanaa menu-listalla ollutkaan.

Lauantaina mentiin lautalla tästä Hong Kong Islandin puolelta mis meiän hostelli on tonne Kowloonin puolelle shoppailemaan ja tsekkaileen mestoja. Aku osti uuden luurin(galaxy s2) ja mulle yritettiin myydä samasta kaupasta kameraan uutta objektiivia, koska oon sellasen tarpeessa ja kyselin siitä, mutta ennen ostopäätöstä kuitenki päätin viel tsekkaa netistä et mitä kyseinen linssi maksaa nii jäi sit kaupat tekemättä ku netistä löyty samanlainen 100e halvemmalla... Sietten suunnattiin keskustan merkkiliikesokkeloista Mong Kokkiin missä oli näitä samojen merkkien tuotteita mutta kadulla kojuista myytävänä eli feikkikamaa. Sieltä tuli sit ostettua jotain krääsää kovan tinkimisen lopputuloksena. Seuraavana päivänä otettiin tavotteeks kiivetä the Peak:ille eli tolle saarel olevalle about 400m korkeelle kukkulalle mistä avautuu näköala kaupunkiin. Sinne ois päässy peak tram:illaki, eli sporalla eli ratikalla mut päätettii kävellä ku spora olis ollu 40HK$ ja hostellilla jotku sano et ei mee ku tunti kävellen. No ei siin varmaan sen enempää mennykkää mut ei helvetti et oli rankkaa, jäätävää ylämäkee kokoajan tunnin ajan, tuli ihan intin marssit mieleen, vielä ku olis taisteluvarustuksessa hoitanu koko homman nii ai että. Maisemat oli aika päheet ylhäällä, otettiin parit fotot ja ku hiet oli kuivunu nii lähettiin paluumarssille. Illalla lähettiin uudestaan Kowloonin puolelle käytiin hakemas samaisesta kaupasta mistä Akun luuri oli siihen uus akku ku ne ukottajat oli vissii pistäny uuteen puhelimeen jonku käytetyn akun mikä ei latautunu. Sit mentii viel uudestaan Mong Kokin kojukujille ku oli viel pari timmaa aikaa ennen kuuluisaa valoshowta. Valoshown jälkeen hostellille jossa piti mennä nukkuun, mutta sveitsiläinen jäbä pyys meiät rakennuksen katolle ku siel oli vähä porukkaa kaljottelemassa, nii otettiin sit tos 22kerroksisen talon katol viel pari bissee ennen nukkumaan menoa. Maanantai aamuna käytii hakee mun thaikku viisumi lähetystöstä ja oli tarkotus mennä space museumiin, mutta se oliki joku teatterihässäkkä nii mentiinki tiedemuseoon. Ja tänään ollaan säästöliekillä ja vedetään pelkkiä kuppinuudeleita.

Suunnitelmat on taas muuttunu---->Huomenna Klo 12.30 lähtee lento Bejingin kautta Seouliin Koreaan!!! Akun faija asuu sielä joten päästään majottumaan hänen luokseen. Sieltä tullaan takas honkkarii 20.11 ja samana päivänä lähtee lento thaikkuihin! morjens